Visste ni att några utav dom mest populära spelen till smartphones idag har haft sin grund i eller använder sig utav Flash? Det är så sant som det står skrivet och många spelare har Flash att tacka för alla timmar knappande på sina touchscreens!
Angry Birds
Dessa arga fågelfän går nästan inte att undvika idag och än värre var det för några år sedan. Finska Rovio Entertainment släppte det allra första Angry Birds lagom till jul, 2009, och har sedan dess släppt 14 spel i serien samt 3 stycken spin-off spel, en tecknad tv-serie samt en 3D animerad långfilm i samarbete med filmbolaget Columbia Pictures och utgivaren Sony Pictures Releasing. Dom flesta spelen är fysikbaserade pusselspel där man med hjälp av en stor slangbella skjuter iväg olika fåglar som var och en har en specialkraft mot olika konstruktioner som dom elaka gröna grisarna har byggt. Målet är att riva dessa konstruktioner, samla in olika samlarföremål samt få så höga poäng som möjligt på varje nivå och bana. Ett till synes väldigt enkelt upplägg som är lätt att sätta sig in i men svårt att bemästra. Sedan har det även dykt upp rollspel så som Angry Birds Epic (klassisk RPG spelmekanik) och racingspel som Angry Birds GO! Pusselspel med 3 – i – rad mekanik i Angry Birds Fight! och Angry Birds Blast! Sidoscrollande skjutaren Angry Birds Transformers och fordonsbyggande Bad Piggies. Med andra ord så har Rovio utökat sina genrer över åren och siktar på att hålla Angry Birds relevanta i flera åratal till.
Clash of Clans
För bara några år sen så verkade alla och deras moder spela Clash of Clans, ett freemiumspel utav Supercell till smartphones. Det är ett strategispel som går ut på att samla resurser, bygga upp och försvara sin bas samt attackera andra spelares byggnader och baser. Det finns även ett kampanjläge som går att spela igenom för att låsa upp nya trupper, byggnader och uppgraderingar. Freemium innebär att spelet är gratis att spela med att det går att via mikrotransatkioner köpa tillbehör, skynda på väntetider och liknande. Detta ger betalande spelare ett övertag över dom som väljer att spela gratis. När spelet släpptes under hösten 2012 så var det med mestadels positiva recensioner och spelet har hållit sig kvar i popularitet sedan dess.
FarmVille
Zynga må vara berömda för sina olika problem med lagen, kontroversiella anklagelser och suspekta sätt att använda sig utav så kallad Scam Advertising, men det går ändock inte att förneka att deras bondgårdssimulator är ett populärt tillskott till spelmarknaden och har lyckats hålla sig kvar sedan sommaren 2009. Spelet är väldigt likt Happy Farm och Farm Town när det kommer till spelmekanik och är en bondgårdssimulator som spelas socialt med andra användare. Man skall ta hand om en bondgård, plantera olika skördar och kan få hjälp eller hjälpa andra att skörda i tid så innan plantagerna hinner vissna. Ju högre upp i nivå man kommer ju fler skördar, djur och byggnader låser man upp. Farm Cash går att tjäna när man går upp i nivå eller köpa för riktiga pengar via mikrotransatkioner. Vissa saker går endast att låsa upp med hjälp utav andra spelare eller Farm Cash. Spelet har över åren fått väldigt hård till negativ kritik och recensionerna var rakt igenom dåliga. Samtidigt så har FarmVille visat sig vara tillräckligt beroendeframkallande att dom har tusentals trogna spelare som håller liv i spelet än idag.